Turkse Baden, Het Beste van Istanbul

maart 19, 2010 - Istanbul - Inga kommentarer

Op vakantie gaan Istanbul en niet genieten van een ontspannen dagje in een Turks badhuis, is als naar Londen te gaan zonder het typische Engelse ontbijt te proberen: een zonde! Terwijl de parel van de Donau bekend staat om zijn kuuroorden, is het ook in Turkije genieten geblazen met de Turkse Badhuizen, ook gekend als Hammams.

De Turkse baden zijn een plek om te ontspannen, ze combineren wellness met lichaamsbehandelingen: droge hitte, vochtige hitte, koude, massages en peelings.

In feite betekent het woord Hammam “de plaats die verwarmd”. Vergelijk het met de oude Romeinse Thermen, niet alleen in de structuur, maar ook in zijn sociaal-culturele functie. Hoewel de traditie nu een beetje verloren is, speelde vroeger een groot deel van het Arabische sociale leven zich af in deze badhuizen, en het was zelfs gebruikelijk voor het bruidspaar om hun ‘vrijgezellenfeest’ te vieren in de hammam.

Meestal worden in de Turkse baden mannen en vrouwen gescheiden, net als in vele westerse spas. Het Turkse bad als een vochtige sauna, maar het ritueel lijkt meer op dat van een Romein badhuis: eerst ga je ontspannen in de lauwe kamer, een ruimte die wordt verwarmd met hete lucht, vervolgens ga je naar de warme kamer waar het echt heet is om vervolgens een duik te nemen in een ijskoud zwembad. Dan wordt je hele lichaam gewassen en gemasseerd, en ten slotte ga je naar de ‘verkoelende kamer’ waar je verder kan ontspannen.

Er staat geen tijdlimiet op je toegang tot de hammam genieten, maar een uur is lang genoeg, dat is meer dan voldoende om de huid te regenereren en te ontspannen.

De Hamam van Cemberlitas is een van de bekenste van Istanbul, en heeft een bevoorrechte locatie in het historische centrum van de stad, zeer dicht bij de ongelooflijke Grand Bazaar. Als je liever geniet van een duik met de hele familie, het Suleymaniye badhuis is de enige traditionele gemengde hammam. Andere voorbeelden van beroemde badhuizen zijn de Galatasaray en de Cagaloglu hammam.

Ontdek de grootste stad van Turkije, en bezoek minsten één traditionele hammam. Je lichaam verdient het en je geest zal tot rust komen. En om het meeste uit je verblijf te halen, huur de beste appartementen in Istanbul. Je voelt als een sultan!

Inga kommentarer

Lämna ett svar

  • Din e-postadress kommer inte att publiceras

Du kan använda följande taggar och HTML-attribut

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>